אחת משיטות טיהור המים המוכרות ביותר היא אוסמוזה הפוכה. רבים מאתנו אולי זוכרים את המונח מימי התיכון, אך מעטים מבינים באמת מהו אופן הפעולה שלה.במאמר זה תוכלו למצוא מידע מרוכז על שיטת סינון המים באמצעות אוסמוזה הפוכה – כיצד היא מתקשרת לטיהור מים, מהם חסרונותיה, והאם היא מתאימה לסינון אבנית במים.

מערכת האוסמוזה ההפוכה לשימוש ביתי מורכבת בדרך-כלל מסדרת מסננים, הכוללת לרוב מסנן מכני העוצר חלקיקים גדולים, מסנן פחם פעיל המפריד כלור וחומרים אורגניים מהמים, מסנן פחם דחוס העוצר תרכובות נוספות, ולבסוף מסנן הממברנה עצמו.מערכת האוסמוזה ההפוכה תותקן בסמוך לכיור הבית, ולעיתים גם תכלול מנורת אור אולטרא-סגול להשמדת חיידקים, וכן מכשיר הנקרא “מינרליזטור” המחזיר למים המטוהרים מינרלים חיוניים אשר מופרדים מהמים בתהליך הסינון. לסיכום, למרות רמת הסינון הגבוהה העשויה להתקבל ממערכת אוסמוזה הפוכה, יתכן וחסרונות השיטה הופכים אותה ללא-כדאית לשימוש כפתרון לסינון ביתי, במיוחד בהשוואה לפתרונות אחרים כמו מערכות המצוידות בכדוריות סילגארד (סיליפוס).מערכות סינון על בסיס סילגארד (סיליפוס) מאפשרות התקנה באזור מקור המים הראשי כשהן מספקות מים מטוהרים לכלל הבית, מונעות בזבוז, ומפחיתות את כמות האבנית לרמה בלתי מורגשת – וכל זאת מבלי לפגוע בערכים המינרליים במים.סדרת המסננים הביתיים של עמיעד מערכות מים, הנושאת תו תקן של מכון התקנים (בקטגורית מי שתיה – טיהור וסינון), מבוססת על טכנולוגיית כדוריות הסילגארד (סיליפוס) – הפתרון האידיאלי לבעיות האבנית בבית.

מהי אוסמוזה הפוכה?
כשמדובר על טיהור מים, אוסמוזה הפוכה (או בעברית תקנית “פעפוע הפוך”) היא תהליך בו המים עוברים דרך מסנן ממברנה חדירה למחצה, אשר מפרידה בינם לבין חומרים נוספים ופסולת המגיעים עם המים.פעולת הסינון נעשית על ידי הפעלת לחץ על המים כנגד הממברנה, המאפשר למים לעבור דרכה, תוך כדי בלימתם של שאר החומרים במים.השימוש העיקרי בסינון אוסמוזה הפוכה הינו בתהליכי התפלת מים, אך ניתן גם לרכוש מערכות אוסמוזה הפוכה להתקנה בבית.
מערכת אוסמוזה הפוכה לבית

אוסמוזה הפוכה – חסרונות
לפני החלטה על רכישת מערכת אוסמוזה הפוכה לבית כדאי להיות מודעים למספר נושאים חשובים:- אחד החסרונות העיקריים הוא שהמערכת איננה מסוגלת להתמודד עם ספיקת מים גבוהה ולכן היא תותקן בסמוך לברז מסוים, ולא ליד שיבר המים הראשי – כך שהשימוש בה אינו מאפשר טיהור לכלל נקודות המים בבית. בנוסף, ברוב המקרים יידרש גם חיבור לחשמל.
- על אף יעילות הסינון הגבוהה יחסית, בתהליך האוסמוזה ההפוכה המים מאבדים לא רק מזהמים, אלא גם מינרלים חיוניים (סידן, מגנזיום, ועוד) דבר המחייב שימוש במינרליזטור – להחזרת חלק מאותם מינרלים – הדורש החלפה בפרקי זמן קבועים.
- בעיה אחרת בשיטה זו היא נצילות המים של המערכת. חלק לא מבוטל מהמים העוברים במערכת משמשים בפועל לניקוז החומרים שהופרדו מהמים. למעשה, מדובר בבזבוז של כ-75% מכלל המים במערכת. חשוב להוסיף כי מלבד בזבוז המים, עלות מערכת אוסמוזה הפוכה יקרה יחסית הן ברכישה והן בתחזוקה השוטפת.
- גורם נוסף אותו הזכרנו ואליו כדאי לשים לב, הוא שמערכת העושה שימוש במנורת UV מצריכה כאמור חיבור לחשמל. כך שמלבד הסרבול בהתקנה עצמה, בשימוש היומיומי במערכת ובטיפול בה, קיימת רמת סיכון של התחשמלות בסמיכות למים במידה ונוצר כשל במערכת, או בחיבור לצנרת הביתית.
לבחירת מסנן מפחית אבנית מתאים צרו קשר – 2958*