מהי אבנית? כיצד מונעים אבנית בבית? האם היא מסוכנת?

מהי אבנית? כיצד מונעים אבנית בבית? האם היא מסוכנת?

אנחנו מכירים אותה בעיקר מהקומקום והמקלחת, אבל מהי בעצם אבנית? למה היא נוצרת? האם היא מסוכנת, ואיך מונעים את היווצרותה?

בהמשך נענה על שאלות אלו, ועוד.

מהי אבנית?

היווצרות אבניתהאבנית היא שכבה מוצקה בצבע לבן-אפור, הנוצרת בדרך כלל במערכות בהן זורמים מים קשים שעברו חימום אך לא עברו סינון להפחתת שיקוע אבנית.

משקעי אבנית נוטים להצטבר בעיקר במכשירים חשמליים, על גופי החימום שלהם ובסביבתם.

אנו מוצאים עדות לתופעה זו בקומקום החשמלי הביתי, אבל גם על גופי החימום של דוד המים ומכונת הכביסה, ברוב ברזי המים בבית ובמקומות נוספים.

ממה מורכבת האבנית?

אבנית במים מקורה בסלע גיר שהומס על-ידי גשמים והגיע למי התהום, ואז נשאב באופן טבעי אל מי השתייה שלנו. אם ניכנס מעט לצד הכימי של האבנית, נלמד שהיא עשויה מסוג של מלח הנקרא סידן מימן פחמתי, או – Ca(HCO3)2

האם אבנית במים מסוכנת?

מבחינה בריאותית, האבנית במים איננה נחשבת כמסוכנת. בישראל נפוצה המחשבה כי האבנית גורמת להיווצרות אבנים בכליות, אבל על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO), אין כל קשר בין האבנית במים לאבנים בכליות.

עם זאת, ההשפעה השלילית של האבנית קשורה לאסתטיקה ולהיגיינת הפה, ובאה לידי ביטוי בהצטברות משקעי אבנית על השיניים, המאפשרים לחיידקי העששת להתרבות בחלל הפה שלנו, ובכתמים הנותרים על משטחי זכוכית או נירוסטה במקלחת ובמטבח.

יתרונות וחסרונות לאבנית במים

לאבנית במים יתרונות מעטים: האבנית מכילה מינרלים שונים, כאשר הראשי הינו כאמור סידן מימן פחמתי, כשלצדו גם מגנזיום ומספר מינרלים נוספים הנחשבים למועילים לגוף.

אך כמובן ששתיית מים עתירי אבנית אינה הדרך לצריכת מינרלים אלו.

עם היתרונות המועטים שמנינו, מגיעים גם החסרונות להימצאות אבנית במים: האבנית נוטה להצטבר ולכסות גופי חימום החשופים אליה, כאשר שכבת האבנית מבודדת את גוף החימום מהמים ופוגעת ביכולת החימום שלו.

בין המכשירים הנפגעים באופן שכיח מנזקי האבנית ניתן למצוא את הקומקום החשמלי, מכונת הקפה, המיחם, מכונת הכביסה, מדיח הכלים ודוד המים.

כתוצאה מכך, המכשיר החשמלי צורך יותר ויותר חשמל (כ-10% לכל מ”מ אבנית) ויותר כסף, בהתאם.

אם זה לא מספיק, הצטברות האבנית גם מקצרת את חייהם של מכשירי החשמל כי היא מאלצת אותם לפעול תחת עומס גבוה משמעותית.

מעבר להשפעתה על גופי החימום של מכשירי החשמל, האבנית עלולה לגרום לסתימות בצנרת הבית, החל בברזים ובראשי המקלחת, וכלה בתשתיות מערכת הצנרת הביתית עצמה.

הצטברות אבנית במערכת המים הביתית בבוא הזמן תגרור תיקונים שאינם נחוצים (אינסטלציה, הסרת חיפויי הקרמיקה והאבן, הרמת הריצוף ועוד).

ובל נשכח כי שרברב או אנשי שירות אחרים אשר יגיעו להחלפת גופי החימום בדוד, במכונת הכביסה או במדיח הכלים, כמו גם החלפת ראשי המקלחת והברזים והטיפול הנדרש בהם ובצנרת, יביאו להוצאות מיותרות שאת חלקן הגדול נוכל למנוע.

כיצד מונעים אבנית בבית?

היווצרות אבנית ברחבי הבית

  • כאמור, האבנית קיימת במרבית מקורות המים בישראל, ולכן אנו נתקלים בה בבית ומחוצה לו. מניעת אבנית בבית היא נושא המעסיק רבים מאתנו, גם אם איננו מטפלים בו באופן יומיומי. כאשר מאפשרים לה להצטבר, היא הופכת במהרה למטרד תפעולי, כלכלי ואסתטי.
  • מניעת אבנית במים אינה תמיד מוחלטת. עם זאת ישנן מספר דרכים בהן ניתן להפחית את כמות האבנית במים הביתיים, כל דרך על יתרונותיה וחסרונותיה:
  • שיטה אחת להפחתת האבנית וטיהור מים בבית היא התקנת מערכת סינון באוסמוזה הפוכה, המשתמשת בממברנה בכדי לסנן את המים והפיכתם למזוקקים. מים מזוקקים אינם בריאים לשתייה ולכן המערכת לרוב תשולב עם מינרליזטור – רכיב אשר מוסיף מינרלים למים לאחר הסינון. המערכת מותקנת סמוך לנקודת היציאה (כיור\מקלחת וכ”ו), ומצריכה החלפת מסנן ומינרליזטור באופן קבוע. ברוב המקרים תידרש התקנה ייעודית של מסנן ומינרליזטור לכל ברז בו נבקש להפחית אבנית, ואף חיבור קבוע לחשמל.
  • שיטה נוספת להפחתת אבנית במים היא שימוש במערכת אבץ ונחושת, המרככת את המים ומקשה על האבנית להתגבש לשכבה אחידה, ובמקום הופכת אותה לפריכה וקלה לניקוי. השיטה אינה מפחיתה את האבנית אלא משחררת פעימות חשמליות המשנות את התנהגותה של האבנית. אבנית שעברה בתהליך זה מתפוררת בקלות וניתנת לשטיפה במי ברז. מערכת אבץ לרוב מותקנת בכניסה לבית\בניין ומצריכה חיבור קבוע לחשמל כדי לפעול.
  • שיטה אחת בעלת יעילות מוכחת רבת שנים, להפחתת האבנית בבית וטיהור מים, הנמצאת עדיין בשימוש (בזכות יעילות מוכחת רבת שנים), היא שימוש במסנן המכיל כדוריות עשויות מחומר הנקרא סילגארד (סיליפוס) אשר, במגע עם המים, מונע את הצטברות ושקיעת האבנית. הכדוריות ממוקמות ב”מחסנית” המורכבת במסנן המים, אשר מורכב מחוץ לבית או הדירה על קו המים הראשי ובסמוך לשעון המים. הפחתת האבנית מתבצעת באופן גורף למים המגיעים לכל הברזים בבית המחוברים למערכת הראשית.
  • אחד היתרונות בשיטה זו הוא שהמים בצנרת עצמה הופכים למופחתי אבנית, וכך נמנעת הצטברות אבנית לא רק בברזים ובמכשירי החשמל בעלי גופי החימום הביתיים, אלא גם בצינורות עצמם. יתרון נוסף בשיטת טיהור מים זו, הוא שהמים היוצאים מהמסנן אינם מאבדים מהערכים המינרליים שלהם. המערכת איננה מצריכה חיבור לחשמל ופועלת בעזרת זרימת המים דרך המסנן בלבד, והחלפת המחסנית מתבצעת כל חצי שנה בממוצע.
  • הדוגמא המוכרת לשימוש בשיטה זו היא מסנני המים הביתיים של עמיעד, המתבססים על טכנולוגיית הסינון במחסניות הסילגארד (סיליפוס), כדי לסייע בהפחתת האבנית בבית. בחלק מהמסננים קיימת בנוסף גם רשת סינון המיועדת להפחתה של חדירת מוצקים נוספים ופסולת אל אספקת המים הביתית, ובכך מעניק המסנן שכבת הגנה נוספת.
  • המסננים הביתיים של עמיעד הם היחידים בשוק בעלי תו-תקן ישראלי למי שתייה – סינון וטיהור, ומתאימים לשימוש – הן בבית פרטי והן בבניין דירות. כמו כן, המסנן מגיע עם השירות האמין והמקצועי של חברת עמיעד בעלת וותק של יותר מ-57 שנים בייצור ופיתוח פתרונות סינון מים לבית, לחקלאות ולתעשייה, בארץ ובעולם.

שני קומקומים

מאת עמיעד © כל הזכויות שמורות.

עגלת קניות