החשיבות של מים נקיים ברורה לכולנו – החל מהגנה על בריאותנו וכלה בשמירה על צנרת הבית ומוצרי החשמל שלנו (כמו הדוד, הקומקום החשמלי, ועוד).
ישנן בשוק מספר שיטות שונות לטיהור מים, ועל בסיסן מגוון רחב של סוגי מערכות לטיהור מים לבית.
מדריך קצר זה, יספק לכם מידע אשר יאפשר לכם הבנה טובה יותר של תהליך טיהור המים וכן על הפתרון המתאים ביותר לאספקת מים מטוהרים בביתכם.
טיהור מים
המים בברזים בישראל הינם מים שפירים (ראויים לשתייה), אבל אל תטעו – גם מים בטוחים לשתייה אינם טהורים לגמרי.
ללא תהליך נוסף של טיהור מים, חומרים אשר נמצאים בהם, גם אם אינם תמיד פוגעים בבריאותנו, עלולים לגרום לנזקים אסתטיים וכלכליים לא מבוטלים.
דוגמא נפוצה לחומר שכזה היא האבנית במים, המצטברת על גופי חימום שונים (כאלו הנמצאים בדוד, בקומקום, במכונת הקפה, במדיח הכלים ובמכונת הכביסה), ראשי מקלחת, ועוד.
טיהור המים משמעותו שהמים עוברים תהליך אשר מסיר מהם מזהמים שונים (חומרים אורגניים, מינרלים, וכו’). תהליך טיהור המים מפריד את האבנית מהמים או מונע ממנה להתגבש.
מערכות טיהור מים
בשוק כיום קיימים מספר סוגים של מערכות טיהור מים אשר מטפלות באבנית שבהם בדרכים שונות.
מטבע הדברים, לא תמיד ניתן לקבוע באופן וודאי איזו מערכת היא הטובה ביותר, והדבר תלוי יותר בהתאמה לכל מקרה ומקרה, וכמוכן לצרכי הלקוח והחומרים אותם הוא מעוניין להסיר מהמים. בפסקאות הבאות, נסקור את השיטות הבולטות על יתרונותיהן וחסרונותיהן.
אוסמוזה הפוכה
אוסמוזה הפוכה היא תהליך בו המים מוזרמים דרך ממברנות (קרומים) בצפיפות גבוהה, המאפשרות אך ורק למולקולות המים (מימן דו-חמצני – H2O) לעבור דרכן, כשהן לוכדות כל מולקולה אחרת.
בסיום התהליך המים המתקבלים מזוקקים, מה שאומר כי כתוצאה מהתהליך, גם מינרלים הנחוצים לבריאותנו שנמצאו במים – מסוננים.
לפיכך, מערכות אלו מצריכות שימוש במינרליזטור – מכשיר המחדיר מינרלים חזרה למים ואשר דורש מילוי מדי תקופה.
זהו פתרון מסורבל הדורש גם חיבור לחשמל כשהמסנן מותקן בסמוך לברז הכיור, ובנוסף, אינו מספק פתרון טיהור מים לשאר הבית.
סינון פחם פעיל
בתהליך סינון זה, המים עוברים דרך מיכל המכיל שכבה של פחם פעיל – חומר נקבובי בעל יכולת ספיחה גדולה.
כאשר המים עוברים דרך הפחם, מזהמים שונים נעצרים בין נקבוביות הפחם. חשוב להבין כי שימוש בסינון פחם אינו מקטין את כמות האבנית במים, ואינו מסנן מתכות וחיידקים.
גם כאן הסינון הוא מקומי (כשהמסנן מותקן מתחת לכיור) ומצריך החלפת הפחם הפעיל בפרקי זמן קבועים.
סינון מכאני
מסנן מכאני מצויד, על פי רוב, ברשת סינון בעלת נקבוביות בקוטר של מיקרונים בודדים ומטרתו למנוע מעבר של חלקיקים מהצנרת הראשית אל תוך הבית.
המסנן מותקן בכניסת המים הראשית לבית, והמים עוברים דרך רשת הסינון אשר נמצאת בתוך גוף המסנן ועוצרת חלקיקים גדולים יחסית (כמו חלודה או חול), מלהגיע לצנרת.
על אף יעילותה בסינון חלקיקים, הרשת איננה עוצרת אבנית, מתכות ומינרלים הנמצאים במים.
טיהור מיקרוביאלי
טיהור מיקרוביאלי עושה שימוש בקרינת אולטרא-סגול (UV). הקרינה מסוגלת להשמיד חיידקים ומיקרואורגניזמים במהירות, אך אינה מטהרת את המים ממתכות, כימיקלים ומינרלים שונים הנמצאים במים.
בנוסף, שיטה זו מצריכה שילוב של שיטת סינון נוספת על מנת לספק הגנה משמעותית לצנרת הבית.
סילגארד (סיליפוס)
הסילגארד (סיליפוס) הינו אחד מפתרונות הסינון המוכרים והיעילים ביותר כיום לטיפול באבנית.
המסנן מותקן בדרך-כלל בנקודת הכניסה הראשית של המים לבית, כשבתוכו “מחסנית” המכילה כדוריות של חומר הנקרא סילגארד (סיליפוס).
כאשר מים עוברים דרך המחסנית, הסילגארד (סיליפוס) משנה את ההרכב הכימי של האבנית ומונע ממנה מלהתגבש הן בתוך הצנרת, והן על גופי החימום והברזים בבית. שיטה זו נחשבת לפשוטה ויעילה.
חברת עמיעד מערכות מים מציעה סדרת מסנני מים ביתיים המבוססים על טכנולוגיית כדוריות הסילגארד (סיליפוס).
משפחת המסננים כוללת דגמים שונים, בעלי תו תקן מכון התקנים (בקטגוריית מערכות לטיפול במי שתייה לשימוש ביתי-סינון וטיהור), והם מהווים את הפתרון האידיאלי להסרת האבנית בבית.
לסיכום, על מנת ליהנות ממים מטוהרים ונקיים בבית, יש לבחון היטב את היצע הטכנולוגיות והפתרונות הקיימים ולוודא כי פתרון הסינון הנבחר מעניק מענה שלם ככל הניתן להרחקת פסולת ולהסרת מינרלים וחומרים אחרים כגון אבנית מהמים.
תהליך טיהור מים אפקטיבי יאפשר לכם ליהנות ממים מטוהרים, נקיים וטעימים יותר, תוך הגנה על מערכות הבית מנזקים.
עוד יכול לעניין אתכם: